Vatrogasci s liburnijskog područja koji su sudjelovali u pomoći gašenja požara u Dalmaciji vratili su se jučer svojim kućama, a uz kolege iz Javne vatrogasne postaje Opatija i zapovjednika Gordana Filinića u opatijskom Vatrogasnom domu dočekali su ih i predstavnici lokalne samouprave.

Na obuzdavanju vatrene stihije koja je prijetila progutati grad Split, a koja je opustošila okolna područja, sudjelovalo je 16 vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije, od čega po troje iz Opatije i Krka te 10 iz Rijeke. Liburnijski su vatrogasci sudjelovali i s jednim vozilom, a u trodnevnu spasilačku akciju upućeni su voditelj jedinice Nenad Gašparinić, vatrogasac-vozač Franko Bratonja te vatrogasac Sandro Razum.

– Prvu noć kad smo prišli zajno smo počeli delat, odmah smo spasili jenu bezninsku pumpu od Lukoila, a Rečani su nastavili daje i sudjelovali u spašavanju zgrade suda. Kad smo finili va grade, oko pol noći su nas zvali i poslali na najhuje požarište, na Žrnovnicu. Tamo smo bili celu noć, a delalo se i drugi dan, nas 16 iz PGŽ-a držalo je jednu poziciju i spasili smo jeno pet, šest kuća, prenio je Gašparinić dojmove s puta, kazavši da kad su stigli u Split, od gustog dima ništa se nije vidjelo, a “pumpa je zgledala kot vatromet”.

Tijekom trodnevnog sudjelovanja u gašenju požara na splitskom području, opatijski su vatrogasci prva dva dana praktički odradili “u komadu”, odnosno, kako je to kazao Filinić: “preko 40 sati u komadu bez jist, pit i spat su gasili”. Posla su u međuvremenu imali i njihovi kolege koji su ostali na liburnijskom području, jer je proteklih dana izbilo nekoliko manjih požara, ali kako je kazao Filinić, oni su savladani prije nego što su se uspjeli proširiti, zahvaljujući pravovremenim i brzim reakcijama vatrogasaca.

Izvor: liburnija.net

Kako je protekao doček opatijskih vatrogasaca pogledajte na ovom linku.

Skip to content