Tek nas nekoliko tjedana dijeli od početka sezone grijanja, što znači da je vrijeme za pregled i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala. Ne odgađajte – dimnjačara pozovite već sada kako biste dogovorili termin prije no što počnete ložiti vatru u pećima i kaminima. Podsjećamo: tvrtke koje imaju koncesiju za obavljanje dimnjačarskih usluga na našem području, svoje usluge pružaju i na raznim drugim područjima u Hrvatskoj, stoga je vrlo važno da ih pravodobno nazovete i dogovorite termin pregleda i/ili čišćenja dimnjaka, kako bi dimnjačarska služba stigla vaše domaćinstvo obići na vrijeme. Na području Liburnije djeluju dva dimnjačarska koncesionara, i to: 

za područje grada Opatije:  MLD Usluge d.o.o. (kontakt: 099 251 3626)

za područje općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga: Obrt Kovačić (095 582 7590)

Nakupljanje čađe i drugih naslaga u dimnjaku predstavlja ozbiljnu opasnost za izbijanje požara. Pogotovo je to slučaj u starijim zgradama gdje, osim nakupljene čađe, postoji i značajna mogućnost napuknuća cigli u dimnjacima, što u kombinaciji s drvenim podovima i gredama može dovesti do tragedije. Samo prošle godine Javna vatrogasna postrojba Opatija zabilježila je 11 intervencija zbog požara dimnjaka.

Osim toga, pretpostavljamo kako će određeni broj domaćinstava, prvenstveno zbog povećanja cijene energenata, ove sezone prijeći na grijanje na drva. U takvim slučajevima pregled dimnjaka prije prvog loženja od izuzetne je važnosti, zbog moguće dotrajalosti dimovodnih kanala s obzirom da nisu bili korišteni duže vrijeme. Moguća oštećenja svakako treba sanirati prije stavljanja dimovodnog kanala u upotrebu. 

Uz smanjenje opasnosti od izbijanja požara, čišćenje dimovodnih kanala pridonosi i boljoj kvaliteti zraka unutar prostora u domaćinstvu. Zagađen zrak koji nastaje zbog lošeg izgaranja i blokiranog dimnjaka može biti štetan za zdravlje stanara, pa čisti dimnjaci omogućuju bolju kvalitetu zraka unutar doma. K tome, kako redovito čišćenje dimnjaka omogućava bolju i učinkovitiju ventilaciju dimnih plinova iz peći ili kamina – i vaš će sustav grijanja raditi učinkovitije. 

Ne čekajte – pozovite dimnjačara, jer vaša sigurnost je na prvom mjestu!

Dodatne informacije o zaštiti od požara možete dobiti u JVP-u Opatija, pozivom na 051/271-800. U slučaju požara nazovite 193 ili 112 s bilo kojeg telefona. 

Skip to content