Ljetna sezona, uz klimatske promjene koje utječu na vremenske uvjete, obično donosi visoke temperature, toplinske valove, sušu i povećan rizik od šumskih požara i požara na otvorenom prostoru. Prevencija i pripravnost su ključne kako bi se smanjila opasnost od požara i zaštitili ljudi, domovi i okolina, naročito u današnje vrijeme kada ima sve više zapuštenih poljoprivrednih površina koje zarastaju u korov.

Neke od mjera koje treba poduzeti tijekom ljetne protupožarne sezone:

Redovito čišćenje okoline – očistite suhu travu, lišće i druge zapaljive materijale oko vaše kuće. Održavajte travnjak i uklonite suho drveće.

Razdvajanje kuće od šume – ako živite u blizine šume, stvorite „sigurnosnu“ zonu oko kuće. To podrazumijeva uklanjanje visoke vegetacije i drveća, kako eventualni požar šume ili raslinja ne bi zahvatio stambeni objekt.

Upotreba otvorenog plamena – budite izuzetno oprezni s otvorenim plamenom tijekom ljetnih mjeseci (primjerice tijekom roštiljanja). Nikako ne bacajte šibice ili opuške u prirodu, a ukoliko kampirate, vatru palite samo na za to predviđenom mjestu.

Zabrana spaljivanja – spaljivanje korova, odnosno biljnog otpada u vašim vrtovima i okućnicama zabranjeno je od 1. lipnja do 31. listopada. Osim korova i drugog biljnog otpada, tijekom ovog perioda povećane opasnosti od požara zabrana se odnosi i na korištenje improviziranih roštilja i gradela, paljenje logorskih vatri, bacanje šibica, opušaka i odlaganje drugih gorućih i užarenih tvari na otvorene površine kako je određeno županijskom Odlukom o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru.

Praćenje vremenskih uvjeta – pratite lokalne vremenske prilike i upozorenja o opasnostima od požara i drugih vremenskih neprilika.

Dojavu o nastanku požara prijavite na broj 193 ili 112, a za ostale informacije obratite se na telefon Javne vatrogasne postrojbe Opatija, 051/271-800.

Skip to content