Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Opatija nastupili su na 1. Croatia Holmatro Rescue Challengeu koji je proteklog vikenda, 10. i 11. lipnja održan u Karlovcu u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Karlovca i Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca. JVP grada Karlovca sudjelovala je prošle godine na dva velika natjecanja spašavanja u prometu u Njemačkoj i Austriji, što im je bio poticaj za organizaciju ovakvog događaja u Hrvatskoj, a već su najavili kako će se natjecanje održati i dogodine.

Ekipa JVP-a Opatija u sastavu Branimir Jurčić (voditelj), Zoran Ravnić (bolničar), Sandro Razum, Nenad Gašparinić, Andrej Grbac, Bono Ružić i Mateo Mrzlić postigli su odličan rezultat plasirajući se u “srebrnu skupinu”. Naime, 1. Croatia Holmatro Rescue Challenge nije natjecanje u tradicionalnom smislu već je prvenstveno obuka s fokusom na spašavanje ljudi iz vozila koja su sudjelovala u prometnoj nesreći kao i stjecanje novih znanja i razmjena iskustava na mjestu koje predstavlja realno moguću prometnu nesreću. 

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 30 ekipa javnih vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske i rescue timova iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Austrije i Češke, a njihov je nastup rigorozno ocjenjivao međunarodni tim od sedam licenciranih sudaca iz Velike Britanije, Irske, Portugala i Rumunjske sukladno pravilima Svjetske spasilačke organizacije (World rescue Organisation – WRO): osim pristupa žrtvi i pružene medicinske skrbi, promatrali su i ocjenjivali tehnički aspekt nastupa, odnosno kako je tim organiziran, kako je pristupljeno spašavanju i kako koriste alate koji su im bili na raspolaganju da bi došli do unesrećenog. Neposredno prije same vježbe, svaki od timova proveo je u izolaciji 30 minuta, vrijeme koje je organizatoru bilo potrebno da postavi poligon s konkretnim scenarijem prometne nesreće postavljenim s dva vozila i raznim preprekama, pri čemu se u jednom od vozila nalazi ozlijeđena osoba. Za izvlačenje unesrećene osobe iz vozila, svaki je tim imao na raspolaganju 20 minuta, vrijeme koje proizlazi iz pravila zlatnog sata prilikom intervencija spašavanja u prometu, pri čemu pojam zlatnog sata opisuje vrijeme od trenutka nastanka nesreće do zbrinjavanja unesrećene osobe u bolničkim uvjetima. U pravilu zlatnog sata vrijeme oslobađanja unesrećene osobe iz vozila je 20 minuta.

Opatijce je dopao zahtjevan scenarij prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila od kojih je jedan bio prevrnut na bok. U drugom automobilu bio je zaglavljen vozač, kojemu je pristup s vozačeve strane bio onemogućen betonskim odbojnikom, sa suvozačeve strane prevrnutim automobilom, a sa stražnje strane deblom. Opatijci su u zadanih 20 minuta uspješno oslobodili ozlijeđenog vozača iz automobila i pristupili njegovoj stabilizaciji. Kako je naglasak manifestacije na stjecanju i razmjeni iskustava, nakon natjecanja nije objavljen ukupni poredak ekipa, već su ekipe prema postignutim bodovima plasirane u zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu, a sudački tim je svakoj ekipi argumentirao svoja zapažanja i ukazao na potencijalna poboljšanja u radu.

JVP grada Karlovca pokazala se kao odličan organizator i domaćin događanja, te su brojne ekipe najavile svoj dolazak i dogodine. U svom završnom obraćanju sudionicima, zapovjednik JVP grada Karlovca Miroslav Rade rekao je kako je za ovaj spasilački izazov stiglo više od 30 prijava, no fizički je moglo sudjelovati samo toliko ekipa. Prema njegovim riječima, ovime se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici otvara mogućnost kandidiranja za članstvo u Svjetskoj spasilačkoj organizaciji, a najbolji na natjecanju koje će se održati iduće godine imat će priliku sudjelovati na svjetskom natjecanju na španjolskom otoku Tenerifa. 

Skip to content