U Karlovcu je 8. i 9. lipnja održan 2. Croatia Rescue Challenge, vatrogasno natjecanje spašavanja u prometu u kojem je sudjelovalo ukupno 29 timova vatrogasaca iz cijele Hrvatske, te po jedan tim iz Češke, Austrije i Bosne i Hercegovine. Natjecanje su organizirali Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca i Vatrogasna zajednica grada Karlovca, a tijekom dva dana trajanja, timovi su na dva poligona rješavali komplicirane scenarije i s insceniranih prometnih nesreća „izvlačili“ ozlijeđene putnike. Na natjecanju je nastupila i ekipa Javne vatrogasne postrojbe Opatija u sastavu Branimir Jurčić (zapovjednik intervencije), Teo Stipančić (bolničar), Sandro Razum, Mateo Mrzlić (technical team) Marin Strižić i Roko Kršul (safety team) i plasirali se u srebrnu skupinu. Naime, ovo je natjecanje u kojem je naglasak na edukativnom aspektu, pa se u konačnici sudionici plasiraju u zlatnu, srebrnu ili brončanu skupinu.

Nastup JVP-a Opatija u KarlovcuNastupe vatrogasnih ekipa ocjenjivao je međunarodni tim od šest licenciranih sudaca iz Velike Britanije, Irske, Portugala, Španjolske i Rumunjske, prema pravilima Svjetske spasilačke organizacije (World Rescue Organisation – WRO). Gledalo se i pazilo na svaki detalj: od pristupa mjestu nesreće i stabilizacije vozila, pristupanja žrtvi i pružene medicinske skrbi, do cjelokupnog tehničkog aspekta nastupa, odnosno kako je tim organiziran i kako koriste alate koji su im bili na raspolaganju da bi unesrećenog oslobodili iz automobila.

Timovi ne znaju unaprijed kakav ih scenarij očekuje. Prije nastupa, tim nasumce „izvlači“ scenarij, te odlazi u izolaciju na 30 minuta, dok predstavnici organizatora na poligonu postavljaju izvučeni scenarij koji u pravilu uključuje dva automobila i razne prepreke. Za izvlačenje unesrećene osobe iz vozila, svaki tim na raspolaganju ima 20 minuta, vrijeme koje proizlazi iz pravila zlatnog sata prilikom intervencija spašavanja u prometu, pri čemu pojam zlatnog sata opisuje vrijeme od trenutka nesreće do zbrinjavanja unesrećene osobe u bolničkim uvjetima. U pravilu zlatnog sata vrijeme oslobađanja unesrećene osobe iz vozila je 20 minuta.

Opatijci su se tako uhvatili ukoštac sa scenarijem koji je uključivao dva vozila, pri čemu im je pristup ozlijeđenoj osobi na suvozačevom mjestu bio onemogućen preprekama. U zadanih 20 minuta uspješno su oslobodili ozlijeđenog putnika iz automobila i pristupili njegovoj stabilizaciji.

– Zadovoljan sam nastupom našeg tima. Predstavili smo se s mladom ekipom vatrogasaca, kojima su ovakva natjecanja izvrsna prilika za vježbu u dosta kompliciranim okolnostima. Realno, sve su to scenariji koji ih mogu zateći i u stvarnim intervencijama. Plasman nam nije bitan, jer ovo niti nije natjecanje u klasičnom smislu te riječi, već njegova najveća vrijednost leži u stjecanju novih znanja te razmjeni iskustava. Naime, nakon nastupa ekipa odmah odlazi na briefing sa sucima te im oni na licu mjesta ukažu na ono što su napravili dobro, kao i na područja u kojima ima prostora za poboljšanja –rekao nam je Branimir Jurčić, voditelj smjene JVP-a Opatija, zapovjednik „intervencije“ u Karlovcu.

– Interes za natjecanje je bio velik, ali iz logističkih razloga možemo primiti najviše 32 ekipe sudionika. Prošle godine smo organizirali ovo natjecanje po prvi puta i tako izborili pravo natjecanja na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu na Azorima. Ondje će nastupiti ekipa JVP-a Karlovac, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice. Ideja nam je da bismo se 2028. godine prihvatili i organizacije svjetskog prvenstva i na taj način stali uz bok Dubaiju i Miamiju koji će u međuvremenu također biti domaćini – najavio je Miroslav Rade, zapovjednik JVP-a Karlovac.

 

Skip to content