O nama

Opatija. Lovran, Matulji i Mošćenička Draga

Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija osnovano je 1886. godine i ujedno je najstarija vatrogasna postrojba na području Liburnije. Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija osnivačku skupštinu je održalo u hotelu Imperijal (Stephanie) a inicijator za osnivanje je bio Franz Drescher, opatijski dimnjačar. U sklopu društva djelovala je i Hitna medicinska pomoć, sljedeća poslije prve u Europi, Beču.

U početku profesionalna postrojba djelovala je sa sedam djelatnika, te bila u sastavu Vatrogasne narodne milicije. Postepeno prema narastajućim potrebama zaštite od požara vatrogasna služba dolazi do sadašnjeg broja od trideset pet djelatnika.

Javna vatrogasna postrojba Opatije smještena je u ulici Svetog Florijana broj 6, Opatija na dvije etaže Vatrogasnog doma, te dijelom u dograđenim garažama do Vatrogasnog doma. Vatrogasni dom izgrađen je 1910. godine za dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu koju je prostorno zadovoljavao.

Područje djelovanja JVP Opatija je Grad Opatija, te područje Općina Lovrana, Matulja i Mošćeničke Drage (područje Liburnije). Proteže se od sjeveroistočnih padina Učke, od vrha pa sve do mora. Graniči s gradom Rijeka i Kastvom te općinom Klana, s Istarskom županijom i Republikom Slovenijom. Sveukupno područje na kojem djeluje iznosi 310,96 km2 , a uz stalno stanovništvo koje pokriva, taj broj višestruko raste tijekom ljetnih mjeseci.

JVP Opatija ima 34 profesionalna vatrogasca, te djelatnika za provođenje preventivnih mjera zaštite od požara. Rad se odvija u četiri smjene s po 8 zaposlenih (u svakoj smjeni po 1 voditelj smjene, njegov zamjenik, 3 vozača, 2 vatrogasca i 1 telefonist). Postrojbom rukovode zapovjednik i njegov zamjenik koji rade od 7 do 15 sati, a po potrebi dolaze izvan radnog vremena.

Osim u gašenju i spašavanju, pripadnici JVP djeluju i u različitim drugim aktivnostima.

U zajedništvu s Javnom vatrogasnom postrojbom Opatija u Vatrogasnom domu smješteno je i Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija. Osnovano je 1886. godine, a na današnjem lokalitetu je od 1910 godine.

Skip to content